Lera i moderna hus

När man nämner lera i byggsammanhang får många direkt negativa associationer och ser framför sig en brun sörja som kletas och kladdas av någon på en byggnadsvårdskurs. Något många inte vill vara med om eller förknippa med sitt nya moderna hus. Vad väldigt få vet är att denna lera är ett fantastiskt naturmaterial som har många av de egenskaper som vi i byggbranschen har försökt eftersträva i årtionden genom att plasta, överventilera och kontrollera med avancerade system.

Färg och puts i ett: Vackert och ekologiskt

Det som gör oss fascinerade av lerputs i ett miljöperspektiv är att det är lätt tillgängligt och har en mycket kort och enkel förädlingsprocess. Det är ett 100 % naturligt material bestående av lera och sand utan tillsatser och man kan välja mellan flera olika kulörer.

För oss som vistas i miljöer med lerputs skapar leran stora värden genom sina levande ytor som är fuktutjämnande, värmelagrande, ljuddämpande, brandskyddande, och vindtätande. Den passar utmärkt i kombination med trä både funktionellt och estetiskt och materialet ger oss en möjlighet att skapa sunda, varma och sympatiska bostäder.
Några som förstått lermaterialets stora arkitektoniska möjligheter och dess unika fördelar för inomhusklimat och miljö är Apple som valt att använda det i sin Apple Store i Bryssel.

Vi rekommenderar verkligen lera i moderna inomhusmiljöer. Materialet har de bästa egenskaperna och passar fantastisk bra ihop med trä med avseende på både form och funktion.